Despre limba engleza

Limba engleza (engleza: English) este o limba vest germanica care are originile în Anglia, si care este în prezent limba materna pentru majoritatea locuitorilor Australiei, Canadei, Commonwealthului Caribian, Irlandei, Noii Zeelande, Regatului Unit si Statelor Unite ale Americii (cunoscute de asemenea drept „Anglosfera”). Este o limba folosita intensiv ca limba secundara sau ca limba oficiala de-a lungul lumii, în special în tari ale Commonwealthului precum India, Sri Lanka, Pakistan sau Africa de Sud, precum si în multe organizatii internationale.

Engleza moderna este denumita adeseori „lingua franca” globala. Engleza este limba dominanta pe plan international în domeniile comunicatiei, stiintei, afacerilor, aviatiei, divertismentului, radioului si diplomatiei. Influenta Imperiului Britanic este motivul principal pentru raspandirea initiala a limbii mult dincolo de limitele Arhipelagului Britanic. În urma celui de-al doilea razboi mondial, influenta economica si culturala crescânda a Statelor Unite a accelerat profund raspândirea acestei limbi. Într-o zi obisnuita de scoala, aproximativ un miliard de oameni învata, într-o forma sau alta, limba engleza.

Cunoasterea limbii engleze este necesara pentru angajarea în anumite domenii, profesii sau ocupatii. Rezultatul acestei necesitati este ca peste un miliard de oameni din întreaga lume vorbesc engleza macar la un nivel de baza. Engleza este de asemenea una din cele sase limbi oficiale ale Natiunilor Unite.

 

Peste 380 de milioane de oameni vorbesc engleza ca limba materna. Engleza este astazi, probabil, a treia limba ca numar de vorbitori nativi, dupa chineza mandarina si spaniola. Cu toate acestea, combinând vorbitorii nativi cu cei non-nativi, este probabil cea mai vorbita limba din lume, desi pe locul doi daca luam în consideratie combinatia limbilor chineze, depinzând daca variantele de chineza sunt considerate dialecte sau limbi de sine statatoare. Estimarile care includ engleza ca limba straina variaza de la 470 de milioane la peste un miliard, depinzând de standardele folosite pentru a stabili nivelul si gradul de alfabetizare atins în limba respectiva. Conform unor surse, numarul celor care vorbesc engleza ca limba straina este de 3 ori mai mare decât cel al vorbitorilor nativi.

Tarile cu cele mai mari populatii de vorbitori nativi de engleza sunt, în ordine descendenta : Statele Unite (215 milioane), Regatul Unit (58 milioane), Canada (17.7 milioane), Australia (15 milioane), Republica Irlanda (3,8 milioane), Africa de Sud (3,7 milioane) si Noua Zeelanda (3-3,7 milioane). Tari precum Jamaica si Nigeria au de asemenea milioane de vorbitori nativi ale unor dialecte care variaza de la o creola bazata pe engleza la o versiune aproape standard a englezei. Dintre acele tari unde engleza este vorbita ca limba secundara, India are cei mai multi vorbitori, iar profesorul de lingvistica David Crystal pretinde ca, daca se aduna vorbitorii nativi si cei non-nativi, India are cel mai mare numar de oameni care vorbesc sau înteleg engleza. Dupa India se afla Republica Populara Chineza.

 

Deoarece engleza este atât de raspândita, a fost numita deseori „limba globala”, sau „lingua franca” a epocii moderne. Cu toate ca engleza nu este limba oficiala în multe tari, este în prezent limba cea mai studiata ca limba secundara din lume. Unii lingvisti considera ca nu mai este semnul cultural exclusiv al „vorbitorilor nativi de engleza”, ci mai degraba o limba care absoarbe aspecte ale unor culturi din întreaga lume, pe masura ce influenta ei se extinde. Este, prin tratat international, limba oficiala pentru comunicatiile aeriene si maritime, precum si una din limbile oficiale ale Uniunii Europene, ale Natiunilor Unite, si a majoritatii organizatiilor atletice internationale, incluzând aici Comitetul Olimpic International.

Engleza este limba cea mai studiata ca limba straina în Uniunea Europeana (de catre 89% dintre elevi), urmata fiind de franceza (32%), germana (18%) si spaniola (8%). În Uniunea Europeana, o mare parte din populatie pretinde ca poate conversa la un anumit nivel în engleza. Dintre tarile non-anglofone, un procentaj important din populatie a afirmat ca poate conversa în engleza, în urmatoarele tari : Olanda (87%), Suedia (85%), Danemarca (83%), Luxemburg (66%), Finlanda (60%), Slovenia (56%), Austria (53%), Belgia (52%), ?i Germania (51%). Norvegia si Islanda prezinta de asemenea o majoritate de vorbitori competenti ai englezei.

Carti, reviste si ziare scrise în engleza se pot gasi în multe tari de pe Glob. Engleza este de asemenea cea mai folosita limba în stiinta. În 1997, Indexul de Citare a stiintelor a informat ca 95% din articolele sale erau scrise în engleza, cu toate ca numai jumatate apartineau unor autori din tari anglofone.


.